Tražite besplatne slike za web sajt? Evo lista sajtova gde ih možete naći…

...

Bez obzira da li ste bloger ili radite u preduzeću, u današnjem digitalnom dobu teško je izbeći kršenje autorskih prava. Na netu, lako možete naći veliki broj lepih slika ali nemate pravo koristiti bilo koju, postaviti je na svoj blog ili koristiti u komercijalne svrhe. Najveći broj slika podleže autorskim pravima – to znači da fotograf ili autor zadržava ekskluzivno pravo na sliku, stoga su zaštićene zakonom. Srećom, postoji veći broj galerija besplatnih slika, koje potpadaju pod nešto što se zove “public domain” odnosno „javni domen“.

Slike iz javnog domena sme koristiti svako, u bilo koju svrhu, čak i za komercijalnu, iz raznih razloga, autorsko pravo je isteklo ili se vlasnik odrekao autorskih prava. Iako postoji veliki broj sajtova na kojim možete naći slike iz javnog domena, mnogi nude ograničen i nekvalitetan izbor. U ovom tekstu predstavićemo neke od naših omiljenih lokacija, gde možete naći slika iz javnog domena.

ODRICANJE: Autorska prava i uslovi korišćenja razlikuju se od slike do slike. Uverite se da ste dobro razumeli licencu, a ako postoje ograničenja pridržavajte ih se, kako bi izbegli zakonske posledice. Materijal objavljujete na sopstveni rizik.

Naši favoriti

Creative Commons

Bez obzira da li tražite fotografiju, audio ili nešto treće, Creative Commons je jedan od najboljih sajtova za traženje materijala iz domena javnog vlasništva. Jednostavna alatka za traženje (gornji desni ugao – Search the Commons), omogućava unos pojma i filtriranje rezultata po izvoru (sajtu), na pr. Flickr, Fotopedia, Pixabay, Google Slike i nizu drugih renomiranih mesta za hostovanje fotografija.
Imajte na umu da sajt pretražuje slike koje imaju Creative Commons licencu, to znači da slike možda nisu pod lincencom “javni domen”, ali se mogu slobodno koristiti pod određenim uslovima. Sajt ima opciju automatskog pretraživanja materijala, koji se sme koristiti komercijalno ili u neku drugu svrhu. Dobra je praksa da uvek proverite licencu za svaki slučaj.

EveryStockPhoto

EveriStockPhoto ima lep i jednostavan navigacioni interfejs. Levo, za brz pristup, nalazi se lista najpopularnijih kategorija. Ako koristite polje za pretragu, dobićete listu slika iz više izvora (sajtova), u formatu: klasičnom thumbnail ili po kolonama. Klikom na fotografiju, učitava se: uvećana fotografija, podatak o vrsti licence, rezoluciji i nekoliko drugih korisnih informacija. Nažalost, potrebna je registracija, kako bi mogli preuzeti slike sa pojedinih lokacija.

Wikimedia Commons

Sa više od 16 miliona besplatnih multimedijalnih fajlova, Wikimedia je još jedan odličan izbor za pronalaženje slika iz javnog domena. Galeriju sajta ažuriraju sami korisnici – otpremanje, označavanje i kategorizaciju fajlova. Veći deo materijala se može slobodno koristiti i modifikovati uz obavezu označavanja autora.
Vikimedija ima prilično veliku listu kategorija (desno sa strane), od prirode do inžinjeringa, čak postoji i javni domen kao zasebna kategorija (Content/By license/Public domain). Ako koristite polje za pretragu (gornji desni ugao), unesete „PD“ pre pojma koji tražite, kako bi ograničili rezultate isključivo na slike iz javnog domena. Na primer, probajte da pretražite „PD cat“ kako bi izlistali slike mačaka koje su isključivo iz domena javnog vlasništva.

Flickr

Flickr ne samo da hostuje milione i milione zaštićenih slika već je i odlično mesto za pronalaženje Creative Commons licenciranog materijala, od čega je nešto i iz domena javnog vlasništva. Na sajtu se nalazi velika galerija slika i veoma funkcionalna alatka za pretraživanje, koja omogućava da brzo nađete odgovarajuću sliku po definisanim kriterijumima.
Kao i kod ostalih sajtova na spisku, proverite koja su ograničenja autora slike, kako bi izbegli eventualne pravne probleme. Neke slike na Flickr-u nisu podložne autorskim pravima i mogu se koristiti u sve svrhe (uključujući i komercijalne), dok se druge mogu slobodno koristiti uz označavanje autora ili stavljanjem linka do izvora slike.

Textures.com

Kako i samo ime govori, na ovom sajtu akcenat je na teksturama. “Kreirano od dizajnera za dizajnere”, sajt čini izradu tekstura super jednostavnom i zabavnom. Sve objavljeno na ovom sajtu je besplatno, ali zahteva registraciju za pristup celoj kolekciji slika. Sajt takođe ima i kolekcije klasičnih fotografija, kao na pr. sa tematikom životinja i na razne druge teme. Hostovana je čak i zanimljiva galerija sa slikama koje pokazuju teksture kako su korišćene u prošlosti. To vam može pomoći da dobijete inspiraciju i ideju za neki novi projekat ili da se prestravite šta su sve pojedinci sposobni da izrade.

IM Free

IM Free se reklamira kao „zbirka besplatnog dizjnerskog web materijala, slobodnog za komercijalnu upotrebu”. Međutim, važno je pomenuti klauzulu za komercijalnu upotrebu, iako je za većina slika besplatno i slobodno preuzimanje, a kod pojedinih nedostaje informacija o besplatnoj licenci. Za razliku od našeg prethodnog izbora, Tektures.com, IM Free ima veću kolekciju slika i nudi razne alatke za dizajnere, uključujući šablone, ikonice i dugmiće (buttons). Što se tiče same kolekcije fotografija, IM Free nudi gotovo sve modele i ambijente koje možete zamisliti. Proverite da li je za preuzimanje slike potrebno označavanje autora.

Unsplash

Unplash je prešao dug put od svojih skromnih početaka, kad nije imao polje za pretragu, niti kategorizaciju slika. Od tog vremena dosta je promenjeno. Danas dizajn dosta podseća na Tumbir-ov sajt. Postoji link za brzu pretragu novih slika i opcije pretraživanja pojma, po tagu ili imenu autora. Odlika ovog sajta su fotografije visoke rezolucije. Fotografije su iz različitih tema; od slika životinja i pejsaža do automobila i portreta. U gornjem desnom uglu, nalazi se link ka galerijama koje su razvrstane u dve grupe features (korisnički selektovane) i curated (brendirane kolekcije). Možete napraviti i svoju kolekciju tako što odabere slike sa sajta, definišete naslov, opis i odredite javni ili privatni pristup. Pretraga po kolekcijama omogućava veći izbor tema: venčanje, siluete, kompjuteri i slično. Ovaj sajt je jedan je od boljih jer su slike “profesionalnije”, još kad bi bilo više slika, bilo bi super.

Dreamstime

Dizajn i interfejs sajta Dreamstime dosta podseća na Shutterstock, ali za razliku od pomenutog sajta Dreamstime ima kolekciju besplatnih slika. Sajt zahteva registraciju. Poredeći sa drugim sajtovima iz našeg teksta, Dreamstume ima najraznovrsniji izbor, obzirom da slike vuče iz Creative Commons i sa mnogo drugih sajtova. Pretraživanje je veoma precizno, za širok izbor pojmova. Takođe nudi veliki broj generičkih kategorija , ako tražite nešto manje specifično.

Death to Stock Photos

Death to Stock Photos možda nije ono šta očekujete. Suosnivači David Sherri i Allie Lehman su zaključili da je teško naći kvalitetne besplatne fotografije, koje se mogu slobodno koristiti za blog ili sajt, pa su zato odlučili da ponude svoje. Ako se registrujete, svakog meseca dobićete paket fotografija sa pratećim pričama. Za cenu od $10 mesečno, dobićete pristup za još nekoliko dodatnih galerija i paketa mesečnih fotografija. Deo tog novca ide autorima, što doprinosi boljoj ponudi i kvalitetu slika.

NASA

Naspram slika vodopada ili kučića, fotografije iz svemira teže je snimiti kućnim fotoaparatom. Kako kažu u NASA, na ovom sajtu možete podmiriti sve vaše potrebe za slikama iz svemira i sa drugih svetova. NASA nudi slike koje ostavljaju bez daha, fotografisane u dužem razdoblju i u potpunosti su besplatne. Sajt ima veliki broj kategorija na raspolaganju ako tražite nešto specifično. Bilo da tražite retro snimak Neil Amstronga na Mesecu, fotografije nastale na površini Marsa ili nešto novije, NASA verovatno ima u svojoj arhivi. Ako želite slike raketa i svemirskih letelica, pogledajte lokaciju SpaceX’s Flickr.

Pexels

Pexels nudi fotografije koje su označene Creative Commons Zero (CC0) licencom, što ukratko znači da ne postoje nikakva posebna ograničenja za njihovo korišćenje. Nije potrebno naznačiti autora, pa ste slobodni da ih modifikujete i redistribuirate. Slike su postavljene od strane drugih Pexels korisnika ili su sa drugih web sajtova, na kojima se nude besplatne slike, uključujući Unsplash i Little Visuals. Ističu da imaju 30.000 slika i da se svakog meseca taj broj uvećava za još 3.000 novih.

Pixabay

Pixabay ima preko 130.000 slika visoke rezolucije, ilustracija i vektorskih grafika. Besplatne su za komercijalnu upotrebu, nije potrebno naznačiti izvor ili autora.

Druge alternative

Galerije fotografija nisu ništa novo na internetu, postoji još mnogo royalty-free i copyright-free alternativa vrednih pomena. Većina lokcija u ponudi ima slike visokog kvaliteta uz nekoliko uslova za download – kao što je označavanje autora ili ograničenje da su za nekomercijalnu upotrebu – ali neke nude i slike iz javnog domena. Ako do sada pomenuti sajtovi nemaju ono što tražite, evo još nekoliko lokacija.

Freestock

Freestock poseduje raznovrstan izbor slika, logotipa, i video klipova besplatnih za preuzimanje. Ako planirate da koristite materijal sa sajta, u većini slučajeva je potrebno postaviti link koji vodi nazad ka sajtu i nema nekih drugih posebnih ograničenja. Video snimci zastava koje se vijore ili svetlucanje vode su primeri materijala koji najverovatnije nećete naći na drugim lokacijama nego jedino ovde. Sajt ima prilično uredan odeljak “Related keywords” za traženje slika slične tematike.

Morguefile

Morguefile je jedna od najranijih galerija na web-u, postoji još od rane 1996. godine. Sajt je kreiran kako bi služio kreativnim potrebama profesionalaca i profesora. Ta svrha se zadržala i do danas. Slike su besplatne za preuzimanje, mogu se koristiti i za komercijalnu i za nekomercijalnu upotrebu. Kolekcija sajta je nastala doprinosom velikog broja pojedinaca. Slike variraju od amaterskih do profesionalnih.

Freerange

Freerange zahteva registraciju, koja je brza i dozvoljava pristup velikoj arhivi kvalitetnih slika koje se mogu koristiti za profesionalnu i komercijalnu svrhu. Možda ćete morati pogledati i po koju reklamu, ali to je bar u dobru svrhu, autori se plaćaju tako što se klikne na reklamu postavljenu uz njihovo autorsko delo.

StockVault

Ističu da imaju preko 100.000 slika, Stock Vault je odličan za fotografe, dizajnere i studente koji traže mesto gde bi mogli da dele svoje radove za profesionalnu i nekomercijalnu upotrebu. Sajt ima jednostavan dizajn i navigaciju, rezultati pretrage često nude slike sa sajtova koji zahtevaju plaćanje. Bez obzira na to sajt nudi izvrsnu kolekciju besplatih slika, na razne teme.

Free Images

Getty Images je otkupio Stock.xchng i preimenovao ga u Free Image, učvrstio je status i učinio popularnijim nego ikad ranije. Potrebna je registracija, možete preuzeti sve slike, ima ih 400.000 na raspolaganju. Neke su slobodne za upotrebu dok je za druge potrebno obavestiti autora ili pridržavati se standardnog skupa ograničenja.

Public Domain Pictures

Još jedan sajt čija se arhiva slika kreira isključivo od strane njegovih korisnika. Public Domain Pictures hostuje miks slika koje možete preuzeti kad god hoćete, Možete postaviti i vaše slike kako bi doprineli kolekciji. Klikom na sliku dobićete detaljne informacije o fotoaparatu koji je korišćen, autoru, licenci i još nekoliko tehničkih karakteristika. Ako se osećate darežljivo, možete platiti za premium download ili autoru platiti kafu – to podrazumeva deponovanje nekog simboličnog iznosa na račun autora putem PayPal-a.

Free Digital Photos

Free Digital Photos nudi besplatne i premium verzije slika, za ličnu i komercijalnu upotrebu. Skoro je svaku sliku moguće preuzeti besplatno, ali ako želite veću rezoluciju i bolji kvalitet onda je potrebno platiti. Sajt nudi interesantu listu kategorija, od putovanja do arhitekture, te opciju za filtriranje rezultata pretrage na fotografije, ilustracije, ili po ID fotografija ako već znate koju fotografiju tražite.

PicJumbo

PicJumbo okuplja korisnike koji traže premium, stilizovane slike, slobodne za komercijalnu upotrebu. Za razliku od mnogih sajtova sa fotografijama, slike sa ovog sajta često imaju prilično zavidan i moderan izgled, što privlači mnoge fotografe entuzijaste. PicJumbo je uredno organizovan po kategorijama koje je moguće preuzeti pojedinačno ili u paketu uz nadogradnju na premium nalog. Čak postoji i PicJumbo Photoshop plugin, koji omogućava pretraživanje slike bez otvoranja browsera.

Koje su vaši omiljeni sajtovi?

Nadamo se da smo vam bar malo pomogli u pronalaženju interesantnih, besplatnih slika za sajt, blog ili za neku drugu svrhu. Ako vam se neka od lokacija posebno dopala ili znate neku novu lokaciju sa besplatnim fotografijama, bićemo vam zahvalni da to podelite sa čitaocima i nama, dole u komentaru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

HAJDE DA ZAPOČNEMO NOVI PROJEKAT...

Spremni ste za novi projekat ili vas interesuje proces izrade projekta? Hajde da razgovaramo o vašim idejama. Želimo da se pripremimo za prvi razgovor, tako da za početak, molimo vas popunite upitni formular o projektu sa što je moguće više detalja.

Projektni zahtev

ILI MOŽEMO BITI PRIJATELJI

Imate pitanje o projektu koji smo završili, o načinu kako radimo ili vas zanima šta ima novo ove nedelje? Pustite nam poruku ili nas pozovite; biće nam drago da odgovorimo na sva vaša pitanja.

Pozovite nas na:
064 047 6278