Kako postići bolji rejting sajta bez marketinga sadržajem

...

Često smo bili u prilici da čujemo ovo: “Želim da pozicioniram sajt dobro ali nemam vremena niti novca za pisanje sadržaja”. Verujte nam, mi vas razumemo. Dobro pozicioniranje u pretrazi je nešto sa čime se često susrećemo u radu. Pisanje sadržaja je prilično potcenjena i slabo zastupljena strategija kod mnogih preduzeća. Stvaranje sadržaja je realno najbolji način za povećanje broja poseta putem pretraživanja ključnih reči. Više sadržaja znači više mamaca u moru.

To je strategija čiji se efekti vide tek posle dužeg vremena i koja zahteva posebne metode za merenje rezultata, zbog toga direktori često oklevaju da investiraju u nju.

Istraživanje i pisanje relevantnog, kvalitetnog i jedinstvenog sadržaja je težak posao i za iskusne marketing stručnjake. Potrebno je izdvojiti vreme ili zaposliti radnika da se bavi time. Ali garantovano, posle određenog vremena trud i uložena sredstva će se višestruko isplatiti.

Ako niste u mogućnosti da se bavite pisanjem kvalitetnog sadržaja kao aktivnosti koja bi morala stalno da se odvija, postoje i neke druge stvari koje je moguće uraditi. U nastavku sledi spisak radnji koje mogu da vode boljem rangiranju za relevantne ključnih reči bez potrebe za stalnim pisanjem novog sadržaja. Takođe će se uključiti i njihov nivo težine (vreme/novac) u odnosu na marketing sadržajem.

Lokalni registar

Google poslovni registar se prikazuje iznad organskih retultata u pretrazi i dobija najviše klikova. Obavezno registrujte sve lokacije na kojima obavljate poslovanje na Google My Bussiness sajtu u njihovom poslovnom registru.

Google My Business

Težina u poređenju sa pisanjem sadržaja: $

Tehnički SEO

Izrada sajta na pravilan način isto pomaže Google da indeksira stranice sajta brže i uspešnije. Glavne stvari na koje treba obratiti pažnju su:

 • Title tags: Naslov je glavni indikator koji pokazuje Google-u o čemu se govori na stranici
  (na pr. Ključna reč 1 – ključna reč 2 | Ime preduzeća).
 • Struktura URL: Drugi glavni indikator koji pokazuje Google-u o čemu se govori na stranici
  (domain.com/ime-stranice/) i treba da liči na Title tag da afirmiše iste ključne reči.
 • XML site map, kao što knjiga na početku ima sadržaj tako i XML site map predstavlja spisak stranica i lokacije na kojima se nalaze. To pomaže da Google lako skenira (crawl) kompletan sajt .
 • txt: Pokazuje Google-u koje stranice da ne skenira ili indeksira.
 • Search Console podešavanja: Ova web alatka vam omogućava da definišete kako će se sajt prikazivati u rezltatima pretrage, dobijete informaciju o eventualnim greškama i da zatražite dodatno indeksiranje celog sajta ili neke nove stranice.

Težina u poređenju sa pisanjem sadržaja: $$

Brzina učitavanja stranice

U Googlu su došli do zaključka da kad se stranice učitavaju sporo korisnici su skloniji manje da koriste Google. Da bi to izbegli, brzina učitavanje stranice je uvrštena u zvaničane faktore koji utiče na rangiranje, skraćivanje vremena učitavanja vašeg sajta može značajno pogurati rejting na bolje.

Koristite ove alate da proverite brzinu sajta. Ovi rezultati mogu da ukažu šta treba popraviti kako bi ubrzali vreme učitavanja.

Težina u porđenju sa pisanjem sadržaja: $$

Mreža internih linkova

Povećanje broja internih linkova koji međusobno povezuju stranice web sajta jednu sa drugom. Ovo pomaže da Google skenira sajt još temeljnije. Isto skenira i reči uključene u sam link tako da treba izbegavati imenovanje linkova kao “klikni ovde”, bolje je koristiti ključne reči.

Google My Business

Težina u porđenju sa pisanjem sadržaja: $

Društvene mreže

Stalna interakcija sa pratiocima povećava interesovanje i tokom vremena dograđuje linkove ka sajtu. Najzastupljenije platforme su:

 • Facebook: Najbolje vreme za objavljivanje i dobijanje najviše reakcija i sherova je u periodu od 13 do 16h.
 • LinkedIn: Povremeno dodavanje fotografija, radnog iskustva i novih kontakata učiniće vaš nalog ažurnim i svaka nova informacija brže širiti kroz mrežu.
 • Google +: Google pretraživač će znati ovo da ceni.

Google My Business

Težina u poređenju sa pisanjem sadržaja: $

Direktorijumi sajtova

Ranije su direktorijumi i lokalni registri sajtova bili dominantni u rezultatatima svih pretraživača za relevantne ključne reči. Korisna tehnika za postizanje rezultata. Ako uključite sajt u dobro rangirane direktorijume, časopise ili forume može voditi dobroj vidljivosti uz najbolje rangirane sajtove.

Težina u poređenju sa pisanjem sadržaja: $

Stvaranje dolaznih linkova

Dobijanje više dolaznih linkova može popraviti rangiranje čak još je uspešnije nego pisanje tj. stvaranje sadržaja. Međutim, postalo je veoma teško dobiti link od dobro rangiranih domena.

Šta je potrebno

 • Analiza i istraživanje za relevantne ključne reči u rezultatima pretraživača.
 • Direktno obraćanje vlasnicima sajtova i dogovor sa njima da vas linkuju. To možete uraditi telefonskim pozivom, slanjem mejla, putem društvenih mreža ili organizovanjem sastanka.

Težina u poređenju sa pisanjem sadržaja: $$$$

Definitivno, najbolja opcija za generisanje većeg obima poseta na sajtu je rad na marketing sadržaju. Ukoliko niste u situaciji da ponudite sadržaj a želite da imate veću posećenost sajta, budite spremni da platite ili direktno plaćanjem za svaki klik ili indirektno kroz izgubljene potencijalne klijente i prihod. Budite svesni da na ovaj način, jednom kad prestanete da plaćate, nestane i taj uvećani obim saobraćaja. Sa posvećenošću marketingu sadržajem, stranica sajta će privlačiti saobraćaj godinama nakon dana objavljivanja nekog novog članka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

HAJDE DA ZAPOČNEMO NOVI PROJEKAT...

Spremni ste za novi projekat ili vas interesuje proces izrade projekta? Hajde da razgovaramo o vašim idejama. Želimo da se pripremimo za prvi razgovor, tako da za početak, molimo vas popunite upitni formular o projektu sa što je moguće više detalja.

Projektni zahtev

ILI MOŽEMO BITI PRIJATELJI

Imate pitanje o projektu koji smo završili, o načinu kako radimo ili vas zanima šta ima novo ove nedelje? Pustite nam poruku ili nas pozovite; biće nam drago da odgovorimo na sva vaša pitanja.

Pozovite nas na:
064 047 6278