Kakav uticaj ima aktuelna promena Google algoritma na razultate pretrage mobilnih uređaja?

...

Google je najavio da će veću vidljivost imati sajtovi prilagođeni pregledu na mobilnim telefonima i tabletima. Kakav će to uticaj imati na vaš web sajt. Naš novi blog bavi se tom temom.

Google algoritmi pretraživanja se menjaju često. Potvrđeno je 15 većih i 500-600 manjih promena u 2014. godini. Značajne promene dobiju nadimak po ljupkim životinjama kao što su Pingvin, Panda i Golub. Te promene imaju uticaja na hiljade web sajtova i zadaju glavobolje SEO stručnjacima kako da se izbore u novom svetskom poretku.

Google update algoritma

Kad je Googl izišao sa najavom promene algoritma na svom Webmaster Central Blogu to je imalo snažan odjek u stručnoj javnosti.

26. februara Google je izdao sledeće obaveštenje:

Sa početkom od 21. aprila u našoj pretrazi, veću vidljivost će imati sajtovi prilagođeni pregledu na mobilnim telefonima i tabletima. Stoga će korisnici lakše dobiti relevantne, kvalitetne rezultate pretrage optimizovane za njihove uređaje.

Zvuči dobro? Nameravaju da poboljšaju rezutate pretrage za mobilne uređaje. Kako će se to odraziti na moj sajt?

Trend ka optimizaciji za mobilne platforme

Ranijih godina stručnjaci su predviđali da će procenat saobraćaja koji dolazi sa mobilnih uređaja prestići desktop saobraćaj.

U januaru ove godine, tableti i mobilni dosegli su ogromnih 35% od ukupnog saobraćaja. Saobraćaj sa mobilnih telefona je u porastu 24% godišnje i 7% godišenje sa tablet uređaja. Desktop računari imaju 8% smanjenje saobraćaja u odnosu na prošlu godinu. Da li je to pokazatelj u kom pravcu se kreću stvari?

U nekim delatnostima manji je obim saobraćaja sa mobilnih uređaja i sporije se uvodi mobilna optimizacija korisničkog okruženja. B2B (business to business) sektor, a posebno finansijski, imali su relativno mali udeo poseta sa pametnih telefona, sa oko 14% (23% uključujući i tablete). U poređenju sa maloprodajama (44%), turizmom (48%), medijima (62%) koji imaju mnogo viši prosečni nivo saobraćaja sa mobilnih uređaja. Poslovi koji su usmereni ka potrošačima treba da razumeju potrebu za dobrim korisničkim iskustvom ili rizikuju da izgube profit od konkurencije. Jer oko 18% potrošača ostvarilo je kupovine putem mobilnih telefona u januaru ove godine.

Da li je starije kokoška ili jaje i koji je razlog manjeg udela moblinih korisnika na B2B portalima. Preduzeća bi trebala da vode računa o tome da se sa druge strane ekrana nalaze ljudi i da je rastući broj onih koji koriste pametne telefone. Rukovodioci, isto provode manje vremena za desktopima i više rade od kuće, na pametnih telefona, usput čitaju poštu i pretražuju sa tableta. Za njih radni dan ne završava se za desktopom, i ne bi trebalo da na mobilnoj platformi imaju slabiji pristup.

Da li je vaš web sajt optimizovan za mobilne?

test da li je sajt optimizovan za mobilne platforme

Google je nedavno obelodanio kako će njihov novi algoritam izgledati i pojasnio da neće biti više nivoa optimizovanosti. To znači da će web sajt ili biti označen kao optimizovan za mobilne ili neće. Najbolji način da budete sigurni da li Google Vaš web sajt vidi kao optimizovan za mobilne ili ne, jeste da koristite njihov mobile-friendly testing tool. Ova web alatka će Vam ukazati da li trebate preuzeti određene promene ili ne. Da nakon 21.aprila novi algoritam zaživi, biće potrebno nekoliko dana ili nedelja ali definitivno je vreme da izvršite optimizaciju vašeg web sajta za mobilne uređaje.

Šta ovo znači za SEO mobilnih uređaja?

Niko to ne može u potpunosti da predvidi šta će biti nakon tog jutra 21. aprila. Da li će procenat “organic“ saobraćaja biti nula? Da li će web sajtovi koji nisu optimizovani za mobilne uređaje biti uklonjeni iz ”organic” pretrage potpuno? Bez obzira na ishod, najverovatnije možemo da se složimo da će promene koje google napravi poboljšati pretragu sa mobilnih platformi. Kako će to uticati na vaš web sajt ako nije dizajniran za mobilne (responsive design) ostaje da vidimo u narednom periodu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

HAJDE DA ZAPOČNEMO NOVI PROJEKAT...

Spremni ste za novi projekat ili vas interesuje proces izrade projekta? Hajde da razgovaramo o vašim idejama. Želimo da se pripremimo za prvi razgovor, tako da za početak, molimo vas popunite upitni formular o projektu sa što je moguće više detalja.

Projektni zahtev

ILI MOŽEMO BITI PRIJATELJI

Imate pitanje o projektu koji smo završili, o načinu kako radimo ili vas zanima šta ima novo ove nedelje? Pustite nam poruku ili nas pozovite; biće nam drago da odgovorimo na sva vaša pitanja.

Pozovite nas na:
064 047 6278