9 Praktičnih koraka u planiranju web sajta

...

Kako stara izreka kaže, “Ako ne uspete da planirate, znači planirate da ne uspete”. Izrada web sajta bez plana je kao izgradnja kuće bez projekta. Stvari završe na pogrešnom mestu, pojedine funkcionalnosti se izostave a odnosi između izvođača i naručioca posla su napeti zbog neusaglašenosti. Plan sajta daje jasan smer, skraćuje vreme izrade, sprečava improvizaciju, smanjuje rizik greške i potrebu za naknadnim prepravkama. Ako imate ideju ili posao koji želite da promovišete na web-u, onda će vam ovo uputstvo pomoći da postavite temelje vašeg budućeg sajta.

1. Definišite svrhu i ciljeve sajta

Koja je svrha vašeg sajta? Želite da informišete? Da prodajete robu i usluge? Da obezbedite korisničku podršku? Važno je identifikovati svrhu sajta, kao i ciljnu publiku. Takođe treba definisati ciljeve. Koliko očekujete posetioca mesečno? Koliko očekujete pretplata za bilten? Koji obim prodaje očekujete? Postavite merljive, precizne ciljeve koje budući sajt treba da ostvari, koji su u skladu s marketinškim ciljevima preduzeća. Alat kao što je Google analitika omogućiće vam da nadgledate učinak tokom vremena.

2. Planirajte budžet

Bez obzira da li se izrađuje jednostavan sajt, za potrebe jedne osobe (personalna prezentacija) ili kompleksniji sajt za preduzeće, uvek je potrebno planirati budžet. To će verovatno podrazumevati troškove za web dizajn, programiranje i web hosting. Mogu se javiti i drugi troškovi; istraživanje tržišta, konsalting sa profesionalcima itd. Ne opredeljujte se za izvođače samo na osnovu najniže cene. To što uštedite na startu može vam stići na naplatu kasnije, kroz plaćanje raznih “zakrpi“ ili kroz jake glavobolje. Bolje je izabrati izvođače na osnovu iskustva, uverljivosti, referenci i primera prethodnih projekata.

3. Podela zaduženja

 • predstavnik firme (vlasnik, marketing menadžer ili neko drugi)
 • programer
 • kreativni pisac (content writer)
 • HTML/CSS profesionalac
 • web i grafički dizajner

Pobrinite se da u timu svi znaju svoja zaduženja i šta se od njih očekuje, da su usklađeni sa rokovima i planom.

4. Pisanje i strategija sadržaja

Koji će sadržaj biti objavljen na sajtu? Sadržaj je u osnovi sve ono šta prenosi informaciju. Može uključiti, ali nije ograničen samo na:

 • blog
 • dokumenti
 • video
 • slike, galerija
 • slajdovi
 • integrisane funkcionalnosti društvenih mreža (najnoviji tvitovi ili poslednje objave na Facebook stranici itd.)

Strategija sadržaja je način kako planirate da objavljujete svoj sadržaj u nekom vremenskom periodu. Na primer, za blog planirate objaviti dva članka mesečno, a kvartalno da šaljete besplatan izveštaj za pretplatnike, želite interaktivan sadržaj?. S obzirom na to da je sadržaj veoma važan aspekt web sajta, tražite pomoć ako je potrebna. Unajmite pisca sa iskustvom, koji piše za web i angažujte profesionalca da fotografiše slike izloga, prostorija, proizvoda i zaposlenih.

5. Struktura, mapa sajta

Razmislite o stranicama koje sajt treba da ima i koji elementi će biti na svakoj. Većina sajtova sadrži: o nama i kontakt stranice. Kad razmišljate o strukturi budućeg sajta nemojte se previše obazirati na druge sajtove nego gledajte šta bi bilo najbolje za vaš konkretan slučaj.

6. Mock-up izrada

Mock-up, takođe poznat kao wireframe, u suštini predstavlja izradu skice sajta (početni dizajn, prvi nacrt). Obično se izrađuje u Photoshop-u ili Fireworks-u. Onima koji nemaju iskustva sa ovim dizajnerskim alatkama preporučujemo program Balsamiq Mockup, koji ima jednostavan interfejs sa kojim svako može da se snađe. Kad izrađujete skicu, koristite grafičke oznake za mesta gde idu tekst i slike, složite elemente po stranicama, nemojte ići u detalje. Skica se izrađuje za potrebe članova tima, kako bi svi bili upoznati kako će sajt izgledati.

Ako nemate program za dizajniranje, skicu možete nacrtati pomoću olovke i papira. Kad prenesete uopštenu ideju na papir, pošaljite dizajneru na izradu ili učinite to sami.

7. Početak dizajniranja

Značaj dobrog dizajna je velik, zato dizajniranje zna biti pomalo stresno. Dobar dizajn uključuje i upotrebljivost i estetiku. Ružan sajt ili sajt koji je komplikovan za navigaciju “oteraće” posetioca.

Imajte na umu neke osnovne koncepte upotrebljivosti:

 • Vodite računa da navigacija bude jednostavna, razumljiva i vidljiva. Istraživanja pokazuju da većina korisnika očekuje vertikalnu navigaciju, centriranu na vrhu stranice.
 • Za tekst blokove koristite font koji je lako čitljiv. Izaberite boju pozadine i boju teksta koji imaju dobar kontrast.
 • Testirajte kako se stranica uklapa u ekran. Koristite responsive dizajn kako bi sajt učinili prilagodljivim za različite uređaje odnosno veličine ekrana.
 • Vodite računa o težini svake stranice i koliko brzo se učitava.
 • Napravite logotip kompanije.
 • Na svim stranicama koristite iste fontove, stilove i paletu boja.
 • Sadržaj treba da je jasan i koncizan, istaknite važne informacije i funkcionalnosti iznad linije preloma stranice.
 • Dokumentujte, pišite komentare u zaglavlju blokova kodova, to će vam olakšati posao kod eventalnih budućih izmena.
 • Važno je misliti unapred, Na pr. stranica danas ima nekoliko članaka na blogu, a šta će se desiti ako u budućnosti bude imala nekoliko stotina?

8. Testiranje

Testiranje je važno za otklanjanje grešaka i sitnica koje su promakle tokom izrade sajta. Proverite da li se stranice u svim web pregledačima prikazuju ispravno, uključujući Chrome, Firefox, Internet Explorer i mobilne web pregledače kao što su Safari i Opera Mini. Testirajte na mobilnom telefonu, tabletu i mobilnim telefonima i tabletima vaših kolega. Uverite se, da li stranice izgledaju isto i nemaju greške, bez obzira na tip uređaja i dimenzije ekrana. Proverite ispravnost linkova, da li su slike odgovarajućih dimenzija. Testirajte ispravnost svih formi i polja za unos.

9. Održavanje

Nakon objave sajta, posao nije završen. Sajt je živa stvar i zahteva povremeno ažuriranje kako bi se ispratile aktuelne poslovne aktivnosti. Korisno je objavljivanje novog sadržaja i članaka za blog periodično. Analizirajte statističke podatke, kako biste znali koji sadržaj je interesantan posetiocima. Obratite pažnju na podatke, kao što su broj jedinstvenih poseta, broj klikova i koje su stranice najpopularnije. Možda ćete ustanoviti da su vam pojedini podaci korisniji nego drugima, što su finese koje ćete utvrditi vremenom.

Kao i za izradu tako i za održavanje sajta treba imati plan, kao što je podela zadataka, ko je odgovoran za objavljivanje novog sadržaja a ko za nadgledanje bezbednosti sajta. Dobićete i povratne informacije od samih posetioca. Povratna informacija je dragocena za planiranje nekog budućeg sadržaja ili nadogradnje.

Planiranje izrade sajta je isto važno koliko i bilo koje drugo poslovno planiranje ali ipak ovaj korak se često izostavi. Odvojiti vreme za izradu plana sajta je velika investicija ali jako bitna, kako biste na kraju dobili proizvod koji će vas dugo i dobro služiti.

Sad kad znate na šta da obratite pažnju dok planirate sajt, vreme je da počnete! Vega Studio stoji na usluzi da sve vaše planove i ideje sprovede u delo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

HAJDE DA ZAPOČNEMO NOVI PROJEKAT...

Spremni ste za novi projekat ili vas interesuje proces izrade projekta? Hajde da razgovaramo o vašim idejama. Želimo da se pripremimo za prvi razgovor, tako da za početak, molimo vas popunite upitni formular o projektu sa što je moguće više detalja.

Projektni zahtev

ILI MOŽEMO BITI PRIJATELJI

Imate pitanje o projektu koji smo završili, o načinu kako radimo ili vas zanima šta ima novo ove nedelje? Pustite nam poruku ili nas pozovite; biće nam drago da odgovorimo na sva vaša pitanja.

Pozovite nas na:
064 047 6278